Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Όλα ξεκίνησαν απο το Telemark Ski




Όλα άρχισαν από το Telemark ski. Ήταν πρώτοι οι Νορβηγοί, αυτοί που ήθελαν να κινούνται πάνω στο χιόνι. Έτσι εφηύραν το σκι, (που στην γλώσσα τους σημαίνει ξύλινη σανίδα με την μια άκρη της κυρτή!). Ήθελαν το σκι για να ανεβαίνουν στο βουνό τόσο όσο και για να κατεβαίνουν.Έφτιαξαν μια δέστρα η οποία έπιανε το μπροστινό μέρος της μπότας αφήνοντας την φτέρνα ελεύθερη για τον βηματισμό. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή του ορειβατικού σκι.Το ιδιαίτερο στυλ της κατάβασης χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα τον τρόπο κατάβασης με Telemark. Η εξέλιξη του σκι ανάγκασε το Telemark να ξεχαστεί αλλά στις μέρες μας γίνετε ξανά δημοφιλές. Η αναβίωση του Telemark οφείλετε στην ιδιαίτερη τεχνική του, η οποία είναι εξαιρετικά καλή στα δύσκολα χιόνια ιδίως στα εκτός πίστας. Ο νέος και μοντέρνος εξοπλισμός ειδικά για Telemark συμβάλει και αυτός στην αναβίωση του. Η FIS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας) έχει αναγνωρίσει το Telemark σαν έναν διαφορετικό τρόπο χιονοδρομίας και έχει ιδρύσει την ανάλογη επιτροπή από το 1989.

Οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην περιοχή Rodoy στην Νορβηγία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χρήση σκι ήταν κάτι κοινό χιλιάδες χρόνια.

Τα πρώτα ευρήματα παλιών σκι βρέθηκαν στο Avdal στις αρχές του 20ου αιώνα (1906). Ήταν 120cm μακρύ,12cm πλατύ χωρίς sidecut και είχε δύο αυλάκια στο κάτω μέρος του. Πολλοί πιστέυουν ότι είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2000 ετών. Ένα ακόμη σκι βρέθηκε λίγα χρόνια μετά (1918) στο χωριό Furnes της Νορβηγίας. Αυτό ήταν λίγο μακρύτερο (122cm) και επάνω του είχε λαξεμένη ένα είδος δέστρας ή κάτι το οποίο σταθεροποιούσε το πόδι, δηλαδή έπαιζε τον ρόλο της δέστρας. Πιστεύετε ότι και αυτό έχει ηλικία περίπου 2000 χρόνων. Το 1929 ανακαλύπτετε το σκι το οποίο μοιάζει πολύ με τα σημερινά στο σχήμα του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αρκετά νεώτερα από τα δύο προηγούμενα.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή καταγωγή για της δέστρες των σκι.. Μέχρι το 1700 τα σκι είχαν έναν ιμάντα για να πιάνει το μπροστινό μέρος της μπότας και επιπλέον ένα μικρό εξόγκωμα εκεί που τοποθετούνταν το πόδι ώστε να σταματάει το γλίστρημα του ποδιού στο τακούνι της μπότας.Έτσι χρησιμοποιούσαν τα σκι για χιλιάδες χρόνια μέχρι που το 1850 ο Sondre Norheim κατασκεύασε μια νέα δέστρα προσθέτοντας έναν ακόμα ιμάντα που έπιανε την μπότα γύρω από την φτέρνα.

Το 1894 ο Fritz Huitfeldt εφηύρε την πρώτη δέστρα παραγωγής. Στην κάθε πλευρά του σκι κάρφωσε μια μεταλλική θηλιά όπου μπορούσε να δέσει τους ιμάντες που σταθεροποιούσαν το πόδι. Αυτός ο τύπος δέστρας κυριάρχησε για 40 περίπου χρόνια. Το 1927 ο Bror With παρουσιάζει την πρώτη μεταλλική δέστρα που μηχανικά "κούμπωνε" την μπότα.



Αυτή ήταν η πρώτη δέστρα της Rottefela (που σημαίνει ποντικοπαγίδα). Η πιο κλασσική δέστρα Telemark, (μοντέλο της Rottefella Super-Telemark), ήρθε στο εμπόριο το 1984.
Ο Sondre Norheim γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1825 σε ένα μικρό χωριό, το Morgedal, στην επαρχία Telemark της Νορβηγίας. Είναι ο άνθρωπος που θα θεωρηθεί ο πατέρας της μοντέρνας χιονοδρομίας. Σε αυτή την περιοχή της Νορβηγίας οι άνθρωποι ήταν φτωχοί και έπρεπε να εργάζονται σκληρά τις εποχές που επέτρεπε ο καιρός την καλλιέργεια των χωραφιών για να έχουν τροφή τον χειμώνα .Μοναδική διασκέδαση τους την χειμερινή περίοδο ήταν οι συναντήσεις που διοργάνωναν τα σαββατοκύριακα για αγώνες σκι.

Η λέξη slalom σημαίνει στην τοπική Νορβηγική διάλεκτο, ένας διάδρομος στρωμένος με χιόνι που κατεβαίνει μια πλαγιά. Το 1886 βρίσκουμε για πρώτη φορά την λέξη slalom τυπωμένη και με την έννοια του αγώνα με σκι που συνδύαζε κάτι παρόμοιο με το σημερινό αγώνα slalom και ski jumping.

Οι ιστορίες όμως μιλάνε περισσότερο για έναν αγώνα σκι με εμπόδια σε φυσικό περιβάλλον, κάτι σαν αγώνας ορειβατικού σκι.

Ο Sondre Norheim ήταν ένας από αυτούς που πειραματιζόντουσαν περισσότερο και ανακάλυψε ότι ήταν ευκολότερο να κατευθύνει και να στρίβει τα σκι αν έδενε ιμάντες γύρω από τις φτέρνες του. Το 1870 έκανε την μεγαλύτερη εφεύρεση. Κατασκεύασε ένα σκι με sidecut (8,4 - 6,9 - 7,6). Ο Sondre Norheim ήταν επίσης και πολύ καλός αθλητής. Έχοντας κερδίσει όλες τις διακρίσεις στην επαρχία Telemark και τις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου επίσημου αγώνα σκι με χρηματικό έπαθλο το 1865 στο Ofte, Hoydalsmo.

Το 1868 και σε ηλικία 43 ετών ξεκινάει από το Morgedal του Telemark για να πάει να πάρει μέρος στους εθνικούς αγώνες στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας που τότε ονομαζόταν Christiania, το σημερινό Oslo. Σαν μέσο μετακίνησης για τα 200 χιλιόμετρα που χωρίζουν τους δύο προορισμούς χρησιμοποιεί τα σκι. Αυτό τον κάνει πασίγνωστο σε ολόκληρη την Σκανδιναβία.

Ο αγώνας στην Christiania (Oslo) είχε οργανωθεί σαν ένας συνδυασμός από Ski jumping, Cross country και Slalom αυτό που οι σκιέρ από την περιοχή Telemark εννοούσαν σαν Slalom. Στην διοργάνωση αυτή κάνει επίδειξη στην τεχνική του Telemark, που δεν ξέρουμε πότε ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε αλλά γνωρίζουμε ότι εκεί καθιερώθηκε.
Οι σκιέρ από την περιοχή του Telemark είχαν σαν μοναδικό σκοπό το να κάνουν σκι με στυλ. Απολάμβαναν τις εναέριες φιγούρες και είχαν καθιερώσει το 360ο που στα Νορβηγικά λέγετε reipelykkje!



Ο Sondre Norheim σταμάτησε στην τεχνική του Telemark αλλά συνέχισε και παραπέρα, επιδεικνύοντας στροφές με παράλληλα σκι. Το 1901 η Νορβηγική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας ονόμασε την τεχνική του Sondre Norheim να στρίβει με παράλληλα τα σκι σε στροφή Christiania. Πολλοί ήταν αυτοί που αντιτάθηκαν με την ονομασία αυτή αλλά πλέον έχει επικρατήσει να λέγετε Christiania turn ή και Christi για συντομία..

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ.
Η εποχές ήταν δύσκολες και έτσι πολλοί Νορβηγοί αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα τους και να αναζητήσουν ΄να καλύτερο μέλλον στο Νέο Κόσμο (Η.Π.Α.) δεν ξέχασαν να πάρουν μαζί τους και τα σκι, αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους. Αυτό συνέβη σε πολλούς από τους αθλητές της εποχής συμπεριλαμβανομένου και του Sondre Norheim. Η μορφή της εποχής ήταν ο Jon Thorsteinson Rui που μη έχοντας αρκετά οφέλη σαν χρυσοθήρας σκέφτηκε να βάλει τα σκι του στην υπηρεσία του πολίτη. Έπιασε δουλειά λοιπόν σαν ταχυδρόμος. Οι αρχές του τόπου ζητούσαν έναν ικανό άνθρωπο που να μπορεί να επιβιώνει στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα να μεταφέρει το ταχυδρομείο διασχίζοντας την Sierra Nevada. O Jon Thorsteinson Rui ήταν ο άνθρωπός τους μιας και μπορούσε να μεταφέρει τον εξοπλισμό και το ταχυδρομείο (συνολικό βάρος που ξεπερνούσε τα 100 κιλά) για τα 130 χιλιόμετρα που χώριζαν Placerville της California από το Carson City της Nevada.για είκοσι χρόνια έκανε αυτή την διαδρομή τριών ημερών κρατώντας την επικοινωνία χρησιμοποιώντας σκι (μήκους 270cm!) όμοια με αυτά από την περιοχή του Telemark.O Snowshoe Thompson,έτσι ήταν το παρατσούκλι του πέθανε σε ηλικία 49 ετών όμως το κατόρθωμα του παραμένει.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Το Telemark ski ξεχάστηκε μέσα στην δίνη του εξοπλισμού νέας τεχνολογίας που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο αλπικό σκi. Κάπου όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μια ομάδα αμερικανών σκιέρ είδαν την φωτογραφία του Marius Eriksen που προσγειωνόταν από το άλμα σε τέλεια θέση Telemark. Αυτό του ενέπνευσε να ξεκινήσουν ξανά το Telemark
Η Νορβηγία είχε το πρώτο πρωτάθλημα Telemark το 1984 στο Trondheim όπου έλαβαν μέρος 40 χιονοδρόμοι εκ των οποίων οι 15 ήταν προσκεκλημένοι Σουηδοί. Το πρώτο ανεπίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Telemark Ski έγινε στο Hemsedal της Νορβηγίας το 1987. Έκτοτε διοργανώνετε κάθε χρόνο από την επιτροπή Telemark Ski της FIS.

Το Telemark Ski επέστρεψε για να μείνει. Το ελεύθερο στυλ και πνεύμα που έχει μαζί με τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρεί το κάνουν γρήγορα δημοφιλές ήδη έχει εξαπλωθεί στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και του Καναδά.

Πηγη: http://www.telemarkski.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου